Bengt Roslund

ISBN 978-91-86329-05-1

Bengt Roslund avled den 23 augusti 2020.

Klicka här för att läsa Minnesord.

Bengt Roslund,

känd som TV-producent, men även författare och föreläsare, i botten folkskollärare, kidnappar oss genom denna bok till en rundtur bakom Malmö-TV:s kulisser.

Bengt Roslund avled 2020, några dagar före sin 91 årsdag.


Boken tillägnas som hommage till Gunnar Ollén, som precis vi bokens utgivning firade sin hundraårsdag.


Malmö-TV har satt spår i många svenskars medvetande och varit inspirationskälla till nya program.  Man kan med fog säga att Lasse Holmqvists olika ”träffar” varit föregångare till senare soffprogram. Mer än 15 år arbetade Bengt och Lasse tillsammans och under tillkomsten av ”Här är ditt liv”-programmen hände givetvis en hel del sådant som inte får hända.

Under två år träffade Bengt kung Gustav VI Adolf, vilket gav unika upplevelser att berätta om.

Världsunikt är att Malmö-TV genom Bengt lyckades filma karmeliternunnorna i klostret i Glumslöv. Ännu mer uppmärksamhet spred intervjun med Paulus VI i Vatikanen pingstdagen 1965.

Tolv år i rad sände Malmö-TV påskgudstjänster från Malmö. Den första från S:t Andreas-kyrkan inspirerad av blivande biskopen Olle Nivenius.

Många fler personligheter lyfts fram i det stora porträttgalleri som gästat Malmö-studion. Karismatiske Sten Broman, Ingrid Bergman, som hotat att aldrig återvända till Sverige, och svåråtkomlige Ingmar Bergman är några exempel.

Skurt, den lilla gröna figuren, har medverkat i otroligt många program med Bengt Roslund som producent. Ett program i månaden blev ”Ett år i Parkernas Stad” i samarbete med stadsträdgårdsmästaren Gunnar Ericson.

I boken berättar Bengt bl.a. om Skurts tolvåriga samarbete med drottning Silvia, som varje år i december ställde upp och samtalade om barns problem i världen.

Kring varje program finns spännande händelser att berätta om, händelser utanför kameratagningarna och även sådant som klipptes bort.


Som en röd tråd genom många av bokens mest spännande avsnitt löper Roslunds ihärdiga problemlösningsförmåga då det gäller att kunna motverka uppkomna hinder. Detsamma kan sägas om Gunnar Ollén. Därav titeln ”Skam den som ger sig”.

Några recensioner:

Kristianstadsbladet/ Emilia Söderlund :

”Producenten som aldrig någonsin ger upp”.

Klicka här för att läsa artikeln >>>


-o-o-o-o

Utdrag ur BTJ-recension av Gert Lundstedt....

"Bland produktionerna finns Bialitt, Sång på gång, Lördags-träffen och Här är ditt liv.

Ett större utrymme ägnas dels två kungaprogram om Gustaf VI Adolf, dels samarbetena med Lasse Holmqvist och Sten Broman. Mellan raderna ges en inblick i hur svensk tv-produktion förändrats fram till idag.

....

Även om Bengt Roslund nöjer sig med anekdotiska ögonblicksbilder förmedlar boken ändå en omedveten historielektion om fem decennier svensk tv-produktion"

-o-o-o-o

Tidningen Kulturen / Bertil Falk skrev "En TV-man som aldrig ger sig". Läs här >>>


-o-o-o-o

”Motvalls kättare” - läs Ulf R Johanssons recension i

KvällsPosten genom att  klicka här >>>